OMGEVING

Het huis

Buorfinneleane 5 te Sexbierum

In het Friese Sexbierum, op een uur rijden van Amsterdam, is een zeer comfortabele, energiezuinige (warmtepomp en zonnepanelen) MODERNE VILLA te koop. Het uitzicht rondom het huis is prachtig met een tuin waar je helemaal vrij kunt zitten. Alle benodigde voorzieningen zijn te vinden op 10 min rijafstand. Voor bootbezitters is er een haven in Harlingen op 7 km afstand. Werken in de Randstad en wonen in deze prachtige villa is ook een mogelijkheid.

De in 2007 door Winds Architecten ontworpen villa ligt op een terp, is sterk en degelijk gebouwd en is daardoor tegen alle weersomstandigheden opgewassen. De architect beschrijft de villa als volgt:

“Omringd door het weidse Friese landschap ligt een stevig en karakteristiek woonhuis. De woning is ontworpen in nauw overleg met de opdrachtgever. Het is een complex waarin herinneringen en restanten uit het verleden opgesloten lijken te liggen.De woning bestaat uit een samengesteld stenen hoofdvolume. Hieraan zijn andere elementen toegevoegd, te weten een kas aan de zuidgevel, een erkerachtige uitbouw aan de noordgevel, een half overdekte buitenruimte aan de westgevel en een stenen uitkraging aan de oostgevel.”

Door de ligging, de parkachtige tuin (totaal bijna 10.000 m² eigen grond) en de hoogwaardige kwalitatieve materialen die zijn gebruikt bij de bouw is deze villa één van de meest unieke woonhuizen in zijn soort in Friesland.

Via een eigen afgesloten oprijlaan bereikt men de dubbele garage/carport en parkeergelegenheid. Van hieruit ziet men de strakke en moderne lijnen van de villa. Binnengekomen ervaart men direct de rust en de ruimte van de locatie en het woonhuis.

Sexbierum

Sexbierum ligt op ongeveer acht kilometer ten noordoosten van de stad Harlingen en ongeveer zes kilometer ten noordwesten van de stad Franeker. Het dorp wordt in geschriften rond het jaar 600 reeds genoemd. Sexbierum vormt met Pietersbierum samen een soort dubbeldorp, aangezien beide dorpen de laatste 60 jaar aan elkaar zijn gegroeid en verder zijn verweven. Toen het gemeentehuis van Barradeel, waar Sexbierum tot een gemeentelijke herindeling in 1984 bij hoorde, in het dubbel-dorp kwam is ook prompt de scheidingslijn tussen beide dorpen een kleine honderd meter opgeschoven om er vooral voor te zorgen dat het gemeentehuis in Sexbierum kwam te staan.

Samen hebben de dorpen ongeveer 1900 inwoners in ongeveer 660 huizen (inclusief het buitengebied), veel verenigingen (zoals o.a. tennis-, kaats-, voetbal-, muziek-, judo-, schaak-, toneel-, biljart & kaart-verenigingen), sociaal-cultureel werk (St. Dorpscentrum Sexbierum-Pietersbierum en Soos de Mir), circa 50 bedrijven, een bibliotheek, enz. Een van de bestaande Koninklijke Rederijkerskamers van Nederland is die van Sexbierum: Koninklijke Rederijkerskamer ‘Ons Genoegen’.

Bron: Wikipedia

Heeft u interesse?